PROMOCJA! Krówki Na Dzień Mamy w opcji 24H! >>>

Preloader
Napisz do nas   |   tel: 15 649 70 88   |   email: biuro@cukrowki.pl   |   Status zamówienia
czy krówki mają gluten-2

Czy krówki mają gluten? Czy są bezpieczne dla osób z celiakią?

Chcesz ze smakiem i bez zmartwień zajadać się krówkami, ale zastanawiasz się, czy mają gluten i są dla Ciebie odpowiednimi słodyczami? Dowiedz się, czy to słodkości bezpieczne dla osób z celiakią. Sprawdź, czy krówki mają gluten.

Czy krówki zawierają gluten?

Osoby z celiakią musza ostrożnie tworzyć jadłospis, także jeśli chodzi o odrobinę słodkości. Czy krówki mogą od czasu do czasu znaleźć się w ich diecie? Co mają w składzie?

Gluten to nazwa nadana białkom naturalnie występującym w wielu zbożach, między innymi w pszenicy, owsie, jęczmieniu czy życie. W połączeniu z wilgocią tworzy zwartą i lepką sieć. Znajdziesz go w wielu produktach i potrawach. Jest składnikiem artykułów zbożowych, np. tradycyjnego pieczywa, kasz, wypieków, a także niektórych przetworzonych produktach spożywczych. 

Większość osób toleruje gluten, jednak pewien odsetek ludzi na świecie źle na niego reaguje. Mogą pojawiać się niepożądane reakcje, na przykład pokrzywki, biegunki, ból brzucha. Osoby mające alergie na zboże oraz borykające się z celiakią powinny unikać wszelkich produktów zawierających gluten. A wolne od tej grupy białek są między innymi:

  • kukurydza,
  • ryż,
  • nabiał, 
  • gryka,
  • owoce i warzywa,
  • orzechy,
  • oleje,
  • ryby, 
  • jaja,
  • owoce morza.

A czy krówki mają gluten? To zależy. Niektóre sklepowe krówki mogą go zawierać – informacji o tym szukaj na etykiecie cukierków. Choć krówki przeważnie mają prosty skład i nie mają w recepturze składników pochodzenia zbożowego, może się zdarzyć, że będą zawierać śladowe ilości glutenu – ma to miejsce zazwyczaj w fabrykach, gdzie oprócz tych słodkości produkuje się artykuły spożywcze zawierające zboże.

Krówki bowiem bazują przede wszystkim na mleku, maśle i cukrze.

Krówki bezglutenowe – bezpieczne dla osób z celiakią

Osoby borykające się z celiakią, czyli chorobie autoimmunologicznej charakteryzującej się trwałą nietolerancją glutenu, powinny uważnie sprawdzać skład kupowanych krówek. Nie mogą zawierać żadnych składników pochodzenia zbożowego. Wystarczy, że zerkniesz na etykietę. Opakowanie dostarczy Ci też informacji o innych alergenach.

Krówki bezglutenowe, które nie zawierają charakterystycznych białek, są w pełni bezpieczne dla osób z celiakią. Nie powodują niepożądanych reakcji. Ręcznie robione krówki, co do których masz pewność, że nie mają glutenu, możesz pałaszować ze smakiem.

Krówki bezglutenowe od Cukrówki.pl

Spróbuj naszych pysznych krówek na maśle. Rozpływają się w ustach, są kremowe i mają prosty skład. Nie zawierają oleju palmowego. Składają się wyłącznie z pełnego mleka, śmietany, cukru, syropu, masła i aromatów. Są ciągnące, a ich smak jest wyważony.

Nasz sklep z krówkami – Cukrówki.pl – to miejsce dla każdego. Mamy w ofercie również krówki wegańskie bazujące na mleczku kokosowym. Są dostępne w dwóch wersjach – z cukrem trzcinowym i syropem ryżowym oraz cukrem białym i syropem glukozowym. Oprócz nich zawierają aromaty i białka słonecznika (słonecznik jest bezglutenowy).

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Zamknij

Wyjątkowe krówki z nadrukiem

reklamowe oraz ślubne

Zamknij

Zaloguj

Zamknij

Koszyk (0)

Koszyk jest pusty. Brak produktów w koszyku.

Wyjątkowe krówki z nadrukiem

reklamowe oraz ślubne




Proszę czekać, trwa ładowanie

Ładowanie może potrwać do kilkunastu sekund