Miłośnicy krówek dzielą się na zwolenników ciągutek (nazywanych też mordoklejkami) oraz tych, którzy kochają krówki w kruchym wydaniu. A czy zastanawialiście się kiedyś co decyduje o tym, jaką mają konsystencję?
Tradycyjna receptura
To zasługa receptury krówki personalizowane oraz jeszcze jednego ważnego czynnika – ale o tym później. Póki co skupmy się na recepturze. Wydawać by się mogło, że każdą krówkę wytwarza się w ten sam sposób. W rzeczywistości jednak sposobów może być co najmniej kilka. A kiedy doda się do tego także jakość składników użytych do przygotowania słodkości, to szybko okazuje się, że krówki różnią się nie tylko smakiem, ale też konsystencją.
Nasza cukrówkowa załoga długo debatowała nad tym, jaka powinna być krówka idealna. W końcu jednogłośnie uznano, że Cukrówka doskonała to taka, która na zewnątrz jest krucha, a jej wnętrze pozostaje delikatnie ciągnące się. By uzyskać taką konsystencję konieczne było zastosowanie tradycyjnej świętokrzyskiej receptury oraz wykorzystanie składników najlepszej jakości.
Co sprawia, że z czasem krówki stają się twarde?
Jeśli zastanawiacie się co – poza sposobem przygotowania – decyduje o tym, czy krówki są chrupiące, czy to typowe ciągutki, to już spieszymy z wyjaśnieniami. Nie bez znaczenia pozostaje fakt, iż użyty do wyrobu krówek cukier z czasem po prostu się krystalizuje. Z każdym dniem stają się więc one twardsze i bardziej chrupiące. Ale i tu, w zależności od sposobu przygotowania, będą się od siebie różnić – mogą być delikatnie chrupkie (jak Cukrówki), ale też twarde, jak kamień. Nie mniej jednak jest to zupełnie naturalny proces, którego nie warto się obawiać, bo nawet po upływie kilku miesięcy Cukrówki smakują obłędnie (zaufajcie nam – sprawdziliśmy to na własnych kubkach smakowych!).
Co zrobić z twardymi krówkami? Nasze propozycje!
Co prawda rzadko zdarza się, by ktoś nie skonsumował swojego stadka w zaledwie kilka lub kilkanaście dni, ale jeśli to Wam przydarzy się taka nietypowa sytuacja, to pamiętajcie – nie musicie wyrzucać swoich Cukrówek nawet po upływie kilkunastu miesięcy od daty zwinięcia w etykietki!!! Na ich wykorzystanie jest wiele opcji. Możecie po prostu wrzucić je do ciepłego mleka, kawy czy herbaty, by zamienić swój napój na coś naprawdę pysznego. Możecie je też rozpuścić. W tym celu należy je najpierw połamać na mniejsze kawałki, wrzucić do rondelka, zalać pełnotłustym mlekiem i cały czas mieszając, podgrzewać na wolnym ogniu. Powstałą masę z powodzeniem wykorzystacie podczas produkcji domowych deserów.
Jak długo trwa realizacja zamówienia?
No dobrze, wiecie już dlaczego z czasem krówki stają się twarde i jak je później wykorzystać, a czy wiecie dlaczego nie wysyłamy do Was stadek zaraz po dokonaniu przez Was zamówienia? Cukrówki wymagają leżakowania. Naprawdę! Zanim wyruszą na spotkanie z Wami, czeka je odrobina błogiego lenistwa. Są zbyt delikatne, by przetrwać warunki podróży. A nam – Pasterzom – ich dobro i zadowolenie naszych klientów leży na sercach. Dlatego też zawsze prosimy Was o odrobinę słodkiej cierpliwości. Standardowo czas realizacji zamówienia wynosi do siedmiu dni roboczych. W tym czasie Wasze stadko uzyska odpowiednią konsystencję i… nie rozpłynie się w drodze do nowego domku.
Jak sami widzicie – nasze krówki posiadają delikatne usposobienie i nawet kiedy staną się prawdziwymi twardzielkami, nadal będą Was urzekać swoim wyjątkowym, karmelowym smakiem. Będą doskonałe jako prezenty dla gości weselnych, jako uzupełnienie candy baru, a nawet jako krówki na święta.
Proszę mi wyjaśnić czy krowki które zamówiłam.i są ciągnące staną się chrupiące