Tradycyjne polskie krówki – kto ich nie kocha? Wielu z nas pamięta je ze swojego dzieciństwa, kiedy to rodzice lub dziadkowie własnoręcznie przygotowywali ciągutki na patelni. Wprawdzie teraz można dostać je od ręki w każdym sklepie spożywczym, jednak sentyment do tamtego smaku pozostał. Co powiesz na to, by go odtworzyć? Chętnie Ci w tym pomożemy! Jak zrobić samemu cukierki krówki? To proste! Z naszymi wskazówkami bez większego problemu możesz we własnym domu przygotować pyszne karmelowe cukierki. A zatem do dzieła!
Co jest potrzebne do przygotowania krówek na patelni?
Bądźmy szczerzy – domowe słodycze warte są zachodu! Nawet jeśli ich przygotowanie zajmie sporo czasu i wymaga mnóstwo cierpliwości to efekt końcowy zachwyci najbardziej wybrednych łasuchów. Na szczęście krówki domowej roboty można wykonać łatwo, szybko i przyjemnie.
Co będzie potrzebne, by własnoręcznie zrobić pyszne krówki? Przygotuj:
- patelnię lub garnek z grubym dnem,
- drewnianą łyżkę lub silikonową szpatułkę,
- szklane lub plastikowe naczynie wyłożone papierem do pieczenia (można je zastąpić silikonowymi formami, które pomogą Ci wyczarować różne kształty Twoich krówek),
- składniki na domowe cukierki krówki – 300 g cukru, 200 ml śmietany kremówki min. 30%, 40 g masła,
- odrobina cierpliwości.
Kiedy już masz pewność, że niczego Ci nie zabraknie możesz przystąpić do roboty. Zakasaj rękawy, włącz ulubiony podcast i przenieś się do czasów, kiedy towarzyszyłaś/towarzyszyłeś babci w jej kuchni.
Przygotowanie krówek na patelni krok po kroku
- Przepis na krówki z patelni jest dziecinnie prosty. Na suchą, rozgrzaną patelnię lub garnek z grubym dnem wsyp cukier. Możesz też dodać wanilię lub cukier wanilinowy. Podgrzewaj na średnim ogniu, cały czas mieszając drewnianą łyżką lub silikonową szpatułką aż do całkowitego rozpuszczenia się cukru. Staraj się nie dopuścić do jego gotowania, bo wówczas szybko może się on przypalić.
- Po około 30 minutach masa zmieni swój kolor na złocisty. Wlej wtedy na patelnię śmietanę i mieszaj aż dobrze połączy się ona z roztopionym cukrem.
- W momencie, w którym masa będzie konsystencji budyniu dodaj miękkie masło. Wiele osób decyduje się na margarynę, jednak krówki na maśle zdecydowanie bardziej przypominają specjały przygotowywane lata temu przez polskie gospodynie.
- Podobnie jest zresztą ze śmietaną. Niektórzy wybierają przepis na krówki ciągutki z mleka, jednak kto raz spróbuje karmelków na kremówce szybko zapomni o alternatywach.
- Kiedy masz już pewność, że masa jest dobrze połączona, możesz rozlać ją na silikonową formę lub wyłożone papierem naczynie. Twoje domowej roboty krówki są już prawie gotowe!
- Odstaw masę do przestygnięcia. Następnie możesz włożyć ją do lodówki. Mniej więcej po upływie godziny będzie można wyjąć karmelki z foremek lub przełożyć zastygłą masę wraz z papierem na deskę i ostrożnie ją pokroić na nieduże kawałki.
Jak sprawić, by domowe krówki na patelni były kruche?
Wiesz już jak zrobić krówki ciągnące. A co jeśli jesteś fanem kruchych cukierków? Żaden problem! Wykonasz je dokładnie w ten sam sposób. Musisz tylko uzbroić się w jeszcze więcej cierpliwości.
Ze względu na krystalizację cukru, początkowo miękkie i ciągnące się krówki z czasem stają się coraz twardsze, a co za tym idzie również chrupkie i kruche. Daj więc swojej masie krówkowej kilkanaście dni, by uzyskała pożądane właściwości. Przechowuj ją w suchym, zacienionym miejscu.
A jeśli marzą Ci się słodycze równie smaczne, ale dodatkowo opakowane w piękne etykiety postaw na nasze krówki personalizowane. Przygotowujemy je z ogromną troską o detale i niezwykłą starannością. Możesz wykorzystać je jako prezent dla każdego i z każdej okazji, a wiedzę o tym jak się robi krówki zastosować dopiero wtedy, kiedy zabraknie pod ręką naszych Cukrówek.