Świąteczne stadko EXPRESS – wysyłka w 48 godzin! Przygotuj słodki prezent>>>

Preloader
Napisz do nas   |   tel: 15 649 70 88   |   email: [email protected]   |   Status zamówienia
krówki ślubne

Jakie deserki na słodki stół sprawdzą się najlepiej?

Efektowny słodki stół zachwyca gości. Jest często wymieniany jako jedno z najlepszych rozwiązań podczas różnego rodzaju eventów. Starannie przygotowany cieszy oko, by następnie pobudzić nasze kubki smakowe. Jak przygotować doskonały candy bar? Od czego zacząć? Co koniecznie zaserwować, by sprostać oczekiwaniom nawet najbardziej wymagających gości? I w końcu jak zrobić deserki na słodki stół? Poznaj nasze nasze pomysły, wykorzystaj wskazówki i zainspiruj się wymienionymi przykładami.

Jakie deserki i słodkości sprawdzą się na każdy słodki stół? Poznaj nasze propozycje!

Co to jest słodki stół?

Czym w zasadzie jest słodki stół? To wyznaczone miejsce, dostępne dla wszystkich gości eventu, na którym znajdują się liczne desery i słodkie przekąski. Zazwyczaj jest to duży, pięknie udekorowany stół. Tuż obok (lub na nim) znajdują się też ciepłe napoje, takie jak kawa, herbata czy czekolada na gorąco.

Zwyczaj obecności na imprezach słodkiego stołu przywędrował do nas ze Stanów Zjednoczonych, gdzie znany jest on jako candy bar. Wcześniej ciasta i ciasteczka sytuowano na stołach, przy których zasiadają goście i spożywają ciepłe, serwowane posiłki oraz wytrawne zakąski. Miejsca było niewiele, więc ograniczano się jedynie do tradycyjnych wypieków.

Odkąd jednak i w Polsce coraz częściej spotyka się słodkie stoły, to na imprezach podaje się również:

  • deserki w pojemniczkach (np. Tiramisu, kolorowe galaretki czy kremy z dodatkami),
  • cake popsy z liofilizowanymi owocami,
  • gofry z cukrem pudrem,
  • owoce w czekoladzie,
  • lizaki,
  • cukierki (np. krówki weselne w kilkudziesięciu różnych smakach) i wiele innych uroczych słodkości.
Personalizowane słodycze to must have każdego słodkiego stołu!

Coraz większą uwagę przykłada się do wyglądu wyrobów cukierniczych oraz aranżacji słodkiego stołu. Nie ważne, jaką uroczystość ma on uświetnić – chrzciny, wesele, baby shower czy event firmowy, istotna jest prezencja i podkreślenie charakteru danej okazji. Dlatego częstym rozwiązaniem stają się ledowe napisy czy laserowo wycinane tabliczki oraz inne dekoracje:

  • balony,
  • pikery,
  • girlandy,
  • rozety,
  • kwiaty itp.

Jednak najważniejsze są pyszne, nieszablonowe i piękne desery na słodki stół, prawda? Skupmy się więc na nich.

Deserki na słodki stół — od czego zacząć przygotowywanie?

Zanim przystąpisz do pieczenia, miksowania, ubijania i dekorowania musisz zaopatrzyć się w niezbędne przyrządy i opakowania na mini deserki na słodki stół. Zupełnie inaczej podaje się desery na małych, rodzinnych przyjęciach, gdzie z łatwością można każdemu nałożyć kolejny kawałek sernika czy makowca.

W przypadku dużych imprez ważne jest to, by zadbać o łatwość serwowania słodkich przekąsek, a tym samym umożliwić gościom bezproblemowe sięgnięcie po nie i zabranie ich do stolika, przy którym siedzą. Dlatego właśnie na słodkim stole królują mono porcje. To małe porcje deserów, które doskonale się prezentują. Dzięki niewielkim rozmiarom goście mogą przetestować kilka różnych deserów na raz.

Tradycyjne mleczne krówki sprawdzą się jako składnik wielu deserów na słodki stół

Transparentne pojemniczki na słodki stół, podkładki pod mono porcje i formy do przygotowania takich deserów znajdziesz w każdej hurtowni cukierniczej oraz na wielu platformach sprzedażowych.

Deserki na słodki stół — które przepisy sprawdzą się najlepiej?

To dość istotne pytanie, bo warto przestrzegać kilku zasad. Musisz pamiętać, że w przypadku przyjęć organizowanych na świeżym powietrzu przy dość wysokich temperaturach nie sprawdzą się zbyt dobrze deserki w kubeczkach i ciasta z dodatkiem śmietany czy masła. Podobnie będzie też z wyrobami cukierniczymi bazującymi na serach – np. twarogu czy mascarpone. Istnieje przecież obawa, że szybko się rozpłyną, a co gorsza staną się niejadalne.

W takich sytuacjach dobre będą biszkopty z bakaliami i babeczki bez kremów, lukrowane ciasteczka, cukierki, lizaki, bezy i egzotyczne owoce.

Jeśli jednak nie musisz obawiać się zbyt wysokich temperatur, postaw na sprawdzone przepisy. Wystarczy, że w wyszukiwarkę wpiszesz hasła typu: DESERKI NA SŁODKI STÓŁ PRZEPISY czy CIASTECZKA NA SŁODKI STÓŁ PRZEPISY, a otrzymasz setki podpowiedzi, z których większość nie tylko dobrze wygląda, ale tak też smakuje.

Krem krówkowy z pysznymi dodatkami będzie idealnym deserkiem na każdy słodki stół

A jeśli potrzebny Ci łatwy i szybki w wykonaniu pomysł na mini deserki, to skorzystaj z naszej podpowiedzi.

KREM Z KRÓWEK Z PYSZNYMI DODATKAMI

Lista składników

  • 20-25 Cukrówek (warto wybrać tradycyjne, ale krówki smakowe też będą pasować)
  • 500 ml śmietanki kremówki
  • 200 ml mleka krowiego
  • w roli dodatków: bita śmietana (domowej roboty, z proszku lub gotowa), dowolne owoce (np. truskawki, jeżyny, mango czy czerwone porzeczki), prażone migdały, pokruszone cukierki krówki, czekolada, kolorowa posypka, beziki, mięta lub melisa.

Wykonanie

W rondelku z grubym dnem zagotuj śmietankę z mlekiem. Stale mieszając, dorzucaj pokrojone na małe kawałki krówki. Mieszaj aż do momentu, w którym powstała masa stanie się gęsta i aksamitna. Przestudź masę i wlej ją do małych pojemniczków (najlepiej przezroczystych). Kiedy krem będzie już całkiem zimny, udekoruj deserki bitą śmietaną.

Doskonale będzie się komponować z malinami, wiśniami w syropie czy konfiturą z borówek lub cytryny. Takie kwaskowate dodatki ukryj pod warstwą bitej śmietany, a na jej wierzch połóż pozostałe jadalne dekoracje. Krem krówkowy niemal natychmiast gotowy jest do spożycia, warto jednak przechowywać go w lodówce min. 1-2 godziny przed podaniem. Jesteśmy przekonani, że zrobi duże wrażenie na zebranych gościach.

Deserki na słodki stół — ile porcji przygotować?

Jak już wiesz, desery i ciasta, które znajdą się na candy barze powinny posiadać dość niewielkie rozmiary. Należy więc tak rozdzielić składniki, by wystarczyły one na wiele małych porcji. No właśnie – wiele, to znaczy ile? Przyjmijmy, że każdy gość będzie chciał poczęstować się kilkoma różnymi deserami (zazwyczaj przynajmniej 3-4).

Warto więc przygotować po jednej sztuce każdego ciasta, kremu czy ciasteczka na każdego uczestnika imprezy. Szczególnie, kiedy planowany event ma potrwać 5 i więcej godzin. W przypadku przyjęć okolicznościowych, które trwają do 3-4 godzin nie ma takiej potrzeby. Wówczas liczba deserów może być znacznie mniejsza.

Przepisy na słodki stół, a w zasadzie na desery, które go udekorują, zawierają zwykle cenne wskazówki, dotyczące liczby porcji, które warto zaserwować gościom przyjęcia. Tworzone są przez specjalistów – cukierników i organizatorów eventów. Warto zdać się na ich doświadczenie w tej kwestii.

Dlaczego krówki powinny znaleźć się na twoim słodkim stole?

Co na słodki stół sprawdzi się równie dobrze, co starannie przygotowane mini deserki? Personalizowane słodycze! Wśród nich warto wyróżnić przede wszystkim:

  • tradycyjnie wyrabiane krówki,
  • czekoladę,
  • pralinki,
  • lizaki.
Personalizowane krówki od Cukrówki wykorzystasz np. do dekoracji ślubnego candy baru

Ich atutem jest opcja personalizacji opakowania, dzięki której bez trudu podkreślisz charakter każdej imprezy. Na etykietkach krówek może się znaleźć dowolny napis (np. Smacznego!, Zjedz mnie! czy data eventu lub podziękowanie za przybycie), zdjęcie lub grafika.

Dodatkowo ogromną zaletą jest również możliwość przygotowania większej liczby słodyczy przypadającej na jednego uczestnika przyjęcia. Nie trzeba poświęcać swojego cennego czasu na żmudne wykonanie smakołyku, a jedynie zrealizować zamówienie i rozłożyć cukierki w odpowiednich miejscach na stole. Cena również jest znacznie mniejsza, niż koszt przygotowania finezyjnych deserów.

Słodki stół INSPIRACJE

Zastanawiasz się, gdzie najlepiej szukać inspiracji dla Twojego słodkiego stołu i deserów, które się na nim znajdą? Rekomendujemy wyszukanie ich:

  • na Pintereście,
  • w wyszukiwarce Instagrama,
  • na kanałach tematycznych w serwisie You Tube,
  • na blogach z przepisami na ciasta i desery,
  • w ilustrowanych magazynach dedykowanych branży cukierniczej.
Poza mini deserkami i mono porcjami warto zaserwować gościom słodkie podziękowania ślubne

Nie tylko przyjrzysz się efektom pracy specjalistów, ale też dowiesz się co z czym wymieszać i w jakich proporcjach, co najlepiej sprawdzi się w roli efektownej i jadalnej dekoracji, jak wykorzystać szpinak i buraki do przygotowania zaskakujących słodkości czy jaka temperatura wewnątrz lodówki będzie optymalna do przechowywania w niej poszczególnych wyrobów. Jesteśmy przekonani, że dzięki tej wiedzy Twój słodki stół zachwyci wszystkich zebranych.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Zamknij

Wyjątkowe krówki z nadrukiem

reklamowe oraz ślubne

Zamknij

Zaloguj

Zamknij

Koszyk (0)

Koszyk jest pusty. Brak produktów w koszyku.

Wyjątkowe krówki z nadrukiem

reklamowe oraz ślubne




Proszę czekać, trwa ładowanie

Ładowanie może potrwać do kilkunastu sekund

0%