Czy krówki można zrobić samemu?
Krówki to smak przyjemności, smak dzieciństwa, smak wspomnień i radości. Moglibyśmy tak wymieniać bez końca, bowiem cukierki krówki towarzyszą nam i naszym rodzinom od pokoleń zachwycając wyjątkową konsystencją i smakiem. Jeżeli tylko masz ochotę na chwilę smakowitej przyjemności i słodkiej rozpusty, z powodzeniem możesz zrobić swoje własne krówki w zaciszu domowym. Sprawdź, jak przygotować najlepsze domowe krówki w wersji kruchej, jak i ciągnącej.
Krówki ciągutki czy kruche?
Cukierki krówki kojarzą nam się z mleczną słodyczą, która wprost rozpływa się w ustach. Obecnie rynek oferuje wyjątkowo bogatą różnorodność rodzajów cukierków krówek. Mogą się one różnić smakiem, jak i konsystencją, ale wszystkie je łączy jedno – są niewyobrażalnie pyszne. Sekret tu tkwi w prostocie. Prosty skład krówek sprawia, że są one intensywnie mleczne i maślane, a ich konsystencja rozpływa się w ustach dając błogie wrażenia smakowe. Mimo dużej różnorodności smaków najbardziej popularne są krówki ciągutki i krówki kruche. Oba warianty mają w sobie wiele zalet i z pewnością uwodzą do granic możliwości. Jednakże mało kto wie, że można mieć dwa w jednym. Otóż robiąc krówki w swoim domu lub zamawiając je od sprawdzonego producenta bazującego wyłącznie na naturalnych składnikach i wysyłającego swoje krówki świeże (tak jak nasze Cukrówki), otrzymujesz cukierki, które na początku są ciągnące i otoczone chrupiącą skorupką, a gdy jakiś czas poleżą stają się coraz bardziej kruche w związku z procesem krystalizacji zawartego w nich cukru. Świeże, naturalnie wykonane krówki mają najlepszy smak w pierwszych sześciu miesiącach od ich wykonania. A teraz przyszedł czas, by podzielić się z Tobą przepisem na krówki mordoklejki, czyli osławione ciągutki. Z naszą pomocą możesz wybrać, czy wolisz krówki, które będą najpierw ciągnące a później dopiero skruszeją, czy też wolisz jednak krówki, które są kruche od początku. Przecież każdy z nas może lubić inne konsystencje i nie ma w tym nic zaskakującego. Sekret tkwi w tym, że im dłużej domowe krówki są gotowane, a później ucierane, tym stają się bardziej kruche. Jeżeli więc chcesz uzyskać krówki ciągutki, krótko je gotuj i ucieraj.
Krówki ciągutki
Krówki ciągutki często nazywane są dość pieszczotliwie mordoklejkami. Chyba nie musimy wyjaśniać dlaczego właśnie taki przydomek do siebie przyciągnęły. Niemniej jednak ta odmiana cukierków krówek jest uwielbiana od lat zarówno przez dorosłych, jak i dzieci, które wprost uwielbiają mieć buzie pełne ciągnącego się mlecznego toffi. Jak zrobić krówki ciągutki w domu?
Jak zrobić domowe krówki? Najlepszy przepis na krówki.
Składniki na około 20-25 krówek:
– 300 ml niesłodzonego, skondensowanego mleka z puszki (alternatywą może być śmietana kremówka 36%),
– ¾ szklanki cukru drobnoziarnistego,
– 80g dobrego masła,
– ziarenka z 1 laski wanilii (opcjonalnie).
Przygotowanie krówek krok po kroku:
1. Wszystkie składniki umieść w wysokim rondelku i na wolnym ogniu doprowadź do wrzenia nieustannie mieszając.
2. Gdy składniki się połączą i powstanie beżowa, gęsta masa zdejmij rondel z kuchenki i ucieraj masę przez kilka minut. Masa krówkowa powinna być bardzo gęsta i jednolita.
3. Wyłóż naczynie folią aluminiową lub papierem do pieczenia i wlej do niego masę na domowe krówki.
4. Schłodź całość.
5. Wyjmij blok krówkowy z naczynia i pokrój go w prostokąty, by nadać formę cukierków.
6. Smacznego!
Zobacz wszystkie krówki weselne – Krówki na urodziny – Krówki ze zdjęciem – Krówki na święta