Realizacja EXPRESS w 5 dni robocze! Zapytaj naszych Pasterzy >>

Preloader
Napisz do nas   |   tel: 15 649 70 88   |   email: biuro@cukrowki.pl   |   Status zamówienia
przepis na krówki

Poznaj najlepsze domowe przepisy na krówki

Przepis na krówki – poznaj najlepsze przepisy na tradycyjne cukierki krówki i ciasto krówka

Krówki to cukierki, które znane nam są od pokoleń. W większości polskich domów mamy i babcie przygotowywały swoim pociechom domowe słodycze w postaci mlecznych cukierków krówek. Te popularne słodycze cechujące się mlecznym smakiem i aksamitną konsystencją wprost rozpływają się w ustach. Jednak muszą one zostać przygotowane z naturalnych, zdrowych składników. Jak przygotować domowe krówki? Poznaj najlepsze przepisy na krówki.

Przepis na krówki – cukierki uwielbiane od pokoleń

Krówki personalizowane goszczą w naszych domach od pokoleń ciesząc zarówno najmłodszych, jak i tych starszych członków rodziny. Babcie przygotowywały je swoim wnukom, by osłodzić im podwieczorki, a mamy przyrządzały wraz z dziećmi podczas wspólnego cieszenia się swoim towarzystwem dokonując kulinarnych popisów. Zapewne także w Twoim domu rodzinnym mama, babcia lub któraś z ciotek robiła własne domowe cukierki krówki, którymi bez trudu była w stanie podbić serca i żołądki wszystkich maluchów i dorosłych. Szczególnie popularne były i są w okresie bożonarodzeniowym – nie od dziś wiadomo, że krówki na święta są zawsze doskonałym pomysłem! Ile rodzin – tyle przepisów na domowe krówki. Aczkolwiek wszystkie je łączy prosty skład z naturalnych składników takich jak: masło lub margaryna, cukier, śmietanka lub mleko skondensowane.

Dziś cukierki krówki są dostępne w sklepach, a więc na wyciągnięcie ręki. Ale nie wszyscy producenci są w stanie odtworzyć ich naturalny, tradycyjny smak. Nasze krówki są robione w sposób tradycyjny, więc zachwycają smakiem znanym nam z czasów dzieciństwa. Jednak jeżeli chcesz przygotować ten pyszny smakołyk w swoim domu, mamy dla Ciebie kilka sprawdzonych przepisów na domowe cukierki krówki. Poznaj najlepsze przepisy na krówki i ciasto krówkę.

Domowe krówki można przygotować na dwa sposoby w efekcie, czego cukierki będą albo od początku kruche, albo wpierw ciągnące niczym toffi. Krówki ciągutki nazywane też pieszczotliwie mordoklejkami są zazwyczaj ulubieńcami najmłodszych. Natomiast kruche krówki to przysmak, który doceniają wszyscy bez wyjątku. Sekret tkwi tu nie w różnych składnikach, lecz w sposobie przyrządzania krówek domowych. Otóż z masy krówkowej, która będzie krótko gotowana i szybko ucierana powstaną krówki ciągutki o konsystencji ciągnącego się toffi. Takie krówki ciągutki z czasem również zaczną stawać się stopniowo coraz bardziej kruche, co jest wynikiem krystalizacji cukru. Natomiast, gdy chcemy uzyskać kruche krówki domowe, wystarczy że przygotowując je będziemy dłużej trzymać je na kuchence gotując i wolno ucierając. I pamiętaj: świeże, naturalnie wykonane krówki mają najlepszy smak w pierwszych sześciu miesiącach od ich wykonania.

Przepis na krówki ciągutki – poznaj podstawowy przepis na cukierki krówki „mordoklejki”

Krówki ciągutki to najbardziej popularne wśród mlecznych cukierków. W szczególności uwielbiają je dzieci, gdyż ich konsystencja jest elastyczna i rozciągliwa. A już po chwili rozpływają się w ustach. Przez licznych nazywane potocznie „mordoklejkami” przynoszą wiele radości i przyjemności smaku. Ciągnąca konsystencja jest charakterystyczna przede wszystkim dla świeżo przyrządzonych cukierków krówek. Z czasem cukier w nich zawarty się krystalizuje i wyniku tego stają się one coraz bardziej kruche. Jednak poniższy przepis na krówki ciągutki zapewni Ci wyjątkowe przeżycie związane z ciągnącą konsystencją o karmelowym, mlecznym smaku.

Wskazówka

Im dłużej krówki będą gotowane i ucierane tym staną się bardziej kruche. Dlatego, aby uzyskać krówki ciągutki, nie przekraczaj podanego w przepisie na krówki czasu przygotowywania.

Składniki na krówki ciągutki:

  • 300 ml mleka skondensowanego z puszki, niesłodzonego (może być również śmietana kremówka)
  • 3/4 szklanki cukru
  • 80 g masła
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii lub ziarenka z 1 laski wanilii

Przygotowanie:

  1. Włóż do garnka wszystkie składniki na cukierki krówki.
  2. Doprowadź do wrzenia nieustannie mieszając, aby nie przywarły do dna garnka.
  3. Gdy masa uzyska odcień beżowy, stanie się gęsta i wykaże tendencje do przypalania się, zdejmij garnek z palnika.
  4. Wciąż ucieraj masę przez kilka minut, aż jej konsystencja będzie gęsta.
  5. Przelej masę do malutkiej keksówki lub naczynia wyłożonego folią aluminiową.
  6. Odstaw naczynie do schłodzenia.
  7. Schłodzoną masę wystarczy już tylko wyjąć i pokroić w prostokąty.
  8. Z tego przepisu powinno wyjść około 25 cukierków krówek.

Przepis na krówki kruche – poznaj przepis na kruche krówki, które rozpływają się w ustach

Dla osób, które zdecydowanie bardziej lubią smakować się w krówkach o kruchej konsystencji i nie chcą czekać aż ich ciągutki się skrystalizują, przygotowaliśmy przepis na krówki kruche. Sekret tkwi w długości ich przygotowywania. A konkretnie w czasie, jaki poświęcimy na ich gotowanie i dokładne ucieranie. Im dłużej wykonywać będziesz te czynności, tym krówki staną się bardziej kruche. Poznaj dokładny przepis na krówki kruche.

Masa krówkowa składa się z trzech podstawowych składników: masła, cukru i mleka. Jednak mleko można z powodzeniem zamienić na mleko kondensowane lub śmietankę kremówkę. Użycie mleka kondensowanego znacząco skraca czas gotowania masy. Należy jednak wybrać mleko niesłodzone. Z kolei, gdy dodamy śmietankę, masa będzie bardziej tłusta i ciągnąca.

Składniki na kruche krówki:

  • 2 szklanki mleka 3,2%
  • 2 szklanki cukru
  • 0,5 kostki masła
  • 1 cukier wanilinowy (opcjonalnie)

Przygotowanie:

  1. W garnku rozpuścić masło na wolnym ogniu.
  2. Dodaj do rozpuszczonego masła mleko oraz cukry.
  3. Mieszaj tak długo aż masa ściemnieje (pamiętając o częstym mieszaniu). Potrwa to około godziny.
  4. Pod koniec gotowania zwiększ gaz i mieszaj bardzo energicznie.
  5. Masa jest gotowa, gdy jest gęsta i zaczyna zastygać.
  6. Masę krówkową przelej szybko do przygotowanego naczynia.
  7. Gdy zacznie zastygać, pokrój ją w prostokąty i zawiń je w papierki.


Przepis na ciasto krówka – poznaj najlepszy przepis na ciasto krówkę

Ciasto krówka jest na tyle pyszne, że jego smak uwielbia każdy. Rozpływająca się w ustach konsystencja, a do tego połączenie delikatnego kremu z masą krówkową. Przepisów na ciasto krówkę jest wiele, ale postanowiliśmy pokazać Ci dwa, które są naszym zdaniem najlepsze i zawsze się udają. Pierwszy wariant to przepis na ciasto krówkę w wersji z ciastem pieczonym. Drugi to wersja bez pieczenia – szybsza w przygotowaniu i nieco bardziej wilgotna.

Przepis na ciasto krówka w wersji pieczonej

Składniki na ciasto krówkę:

  • 500 g mąki pszennej
  • 0,5 szklanki cukru pudru
  • 150 g miodu
  • 125 g masła
  • 2 duże jajka w temperaturze pokojowej
  • 1 opakowanie cukru wanilinowego
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej

Przygotowanie:

  1. Mąkę przesiać, wymieszać z sodą oczyszczoną.
  2. Masło roztopić z miodem i cukrami, po czym wystudzić.
  3. Do wystudzonej mieszanki dodać jajka i dokładnie zmiksować do połączenia składników.
  4. Dodać mąkę wymieszaną z sodą i zmiksować, do otrzymania kuli ciasta.
  5. Otrzymane ciasto przykryć folią spożywczą i schłodzić w lodówce.
  6. Schłodzone ciasto podzielić na 2 równe części.
  7. Dwie prostokątne formy wyłożyć papierem do pieczenia.
  8. Jedną część rozwałkować, następnie wyłożyć nim formę i piec około 15 minut w temperaturze 200ºC.
  9. W taki sam sposób przygotować i upiec drugą część ciasta.
  10. Wystudzić.

Składniki na krem śmietankowy:

  • 500 ml schłodzonej śmietany kremówki 36%
  • 2 łyżeczki cukru pudru
  • 3 łyżeczki żelatyny w proszku

Przygotowanie kremu do ciasta krówka:

  1. Śmietanę kremówkę ubić z 2 łyżeczkami cukru pudru do otrzymania sztywnego kremu.
  2. Żelatynę zalać 50 ml zimnej wody, odstawić na 10 minut do napęcznienia.
  3. Płyn postawić na palniku i podgrzewać, mieszając, do całkowitego rozpuszczenia się żelatyny lub podgrzać w mikrofali.
  4. Zdjąć z palnika i przestudzić.
  5. Żelatynę zmiksować z przygotowaną bitą śmietaną.

Ponadto:

  • 1 puszka mleka słodzonego skondensowanego (gotowana pod przykryciem 2 godziny) lub gotowa masa kajmakowa z puszki (około 500 g). Można także rozpuścić cukierki krówki.
  • 100 g posiekanych orzechów włoskich
  • Kremem śmietankowym przełożyć dwa wystudzone placki miodowe. Na ich wierzchu rozsmarować masę krówkową i posypać posiekanymi orzechami.
  • Ciasto przechowywać w lodówce.

Przepis na ciasto krówka bez pieczenia

Składniki:

  • 200 g herbatników
  • 1 kostka masła (200 g)
  • szczypta soli
  • 3 łyżki cukru
  • 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
  • 500 ml mleka
  • 1 opak. budyniu śmietankowego
  • 1 puszka mleka skondensowanego lub gotowego kajmaku (ok. 500 g)
  • 60 g orzechów włoskich

Przygotowanie ciasta krówka:

  1. W 100 ml mleka rozrobić budyń wraz z cukrem i łyżeczką mąki ziemniaczanej. Pozostałe 400 ml mleka zagotować, wlać mieszankę budyniową i cały czas mieszać, by nie powstały grudki. Gotować do czasu, aż masa będzie bardzo gęsta. Ostudzić.
  2. Miękkie masło dokładnie utrzeć ze szczyptą soli na puszystą masę. Następnie dodawać po 1 łyżce budyniu, miksując do czasu połączenia się składników.
  3. Blaszkę o wymiarach 20 cm x 20 cm wyłożyć folią spożywczą.
  4. Na dnie ułożyć jedną warstwę herbatników. Posmarować połową masy krówkowej, nałożyć kolejną warstwę herbatników.
  5. Wyłożyć masę budyniową i przykryć ją kolejną warstwą herbatników.
  6. Wysmarować powierzchnię ciasta pozostałym kajmakiem i posypać orzechami włoskimi.
  7. Ciasto chłodzić przez kilka godzin w lodówce.

Personalizowane cukierki krówki – tradycyjny smak dostępny na zamówienie

Nie zawsze jednak mamy czas bądź chęci, by samodzielnie przygotowywać domowe cukierki krówki. Wówczas z pomocą przychodzą nasi Pasterze. Możesz zamówić personalizowane krówki, których smak jest dokładnie taki, jak tych przygotowywanych w domowym zaciszu. A to wszystko dzięki wykorzystaniu do ich produkcji wyłącznie naturalnych składników ze sprawdzonych źródeł. Nasze personalizowane krówki nie mają w swoim składzie sztucznych barwników ani konserwantów. Zawsze są wykonywane bezpośrednio po złożeniu zamówienia, dzięki czemu są świeże. Ich konsystencja jest wówczas delikatna i ciągnąca, a smak subtelny i mleczny.

Jeżeli jakimś cudem powstrzymasz się przed ich zjedzeniem przez jakiś czas, wówczas konsystencja stawać się będzie coraz bardziej krucha, co jest naturalnym procesem krystalizacji cukru w nich zawartego. Jest to najlepszy dowód na to, że nasze personalizowane cukierki krówki są naturalne i niczym domowe. Bazą naszych personalizowanych krówek jest pełnowartościowe mleko ze świętokrzyskiej mleczarni. Wykonywane z naturalnych składników w oparciu o tradycyjną recepturę smakują dokładnie jak domowe.

Jak wykorzystać personalizowane cukierki krówki?
  • Domowy smakołyk i codzienna przekąska
  • Prezent dla osób bliskich
  • Upominek firmowy
  • Reklama firmy
  • Podarunek okolicznościowy

Komentarze (1)

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Zamknij

Wyjątkowe krówki z nadrukiem

reklamowe oraz ślubne

Zamknij

Zaloguj

Zamknij

Koszyk (0)

Koszyk jest pusty. Brak produktów w koszyku.

Wyjątkowe krówki z nadrukiem

reklamowe oraz ślubne




Proszę czekać, trwa ładowanie

Ładowanie może potrwać do kilkunastu sekund