Łatwy i szybki przepis na ciastka z krówkami
Ciastka to jedne z najbardziej ulubionych rodzajów słodkości. A te przygotowywane w domu, smakują zwykle najlepiej. A gdyby tak połączyć wyśmienity smak cukierków krówek z kruchym, maślanym ciastem? Zapewniam Cię, że to pokochasz. Dlatego przygotowaliśmy dla Ciebie najlepszy, sprawdzony przepis na ciastka z krówkami, które wprost rozpływają się w ustach i zachwycają połączeniem maślanej konsystencji ze smakiem tradycyjnych krówek.
SZYBKIE I ŁATWE CIASTECZKA Z KRÓWKAMI
Składniki:
- 100 g masła
- Cukierki krówki – 7szt.
- 0,5 szklanki cukru pudru
- 1 łyżeczka cukru waniliowego
- 1 jajko
- 1 i 1/3 szklanki mąki pszennej (220 g)
- 0,5 łyżeczki sody
- 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia
Tradycyjne cukierki krówki są idealne jako nadzienie do domowych wypieków.
Sposób wykonania:
- Zimne masło należy drobno posiekać i ocieplić w temperaturze pokojowej.
- Cukierki krówki przekrój na pół i lekko zgnieć.
- Blachę do pieczenia wyłóż papierem, a piekarnik nagrzej do 180-200 stopni.
- Miękkie masło ubij na puszysty krem z cukrem pudrem i cukrem waniliowym. Potrwa to około 5min.
- Następnie dodaj jajko i ubijaj masę przez kolejne 3min.
- Do oddzielnej miski wsyp mąkę, sodę i proszek do pieczenia, a następnie dokładnie wymieszaj.
7. Przesyp suche produkty do ubitej masy maślanej i wszystko razem dokładnie wymieszaj.
8. Masę podziel na 28 części i uformuj z nich nieduże placuszki.
9. Na jednym placku połóż połowę krówki, przykryj drugim i złącz brzegi.
10. Przełóż wszystko na blaszkę zachowując odstępy, bo ciastka napęcznieją.
11. Wstaw do piekarnika na 13-15 min aż lekko zrumienią się od spodu.
Ciasteczka zawierające cukierki krówki można podawać nie tylko na zimno, jak tradycyjne wypieki, ale także lekko podgrzane. Krówkowe nadzienie smakuje wtedy najlepiej i przyjemnie się ciągnie. Takie ciastka krówki doskonale smakują także podane z gorącym napojem, jak herbata, kawa lub kakao. Można je w nich nawet maczać, by uzyskać ciekawą konsystencję.
Dla fanów czekolady będą też idealne ciastka krówki w wersji kakaowej. Maślany smak doskonale łączy się z czekoladowym aromatem i nadzieniem z cukierków krówek. Oto najlepszy przepis.
KAKAOWE CIASTKA Z KRÓWKĄ
Składniki:
- 115g masła
- 110g cukru
- 1 jajko
- 30g kakao
- 150g mąki pszennej
- ½ łyżeczki sody oczyszczonej
- cukierki krówki
Sposób przygotowania:
- Miękkie masło, cukier, jajko, kakao, mąkę i sodę zagnieć na jednolite ciasto.
- Oderwij kawałek ciasta, uformuj kulkę i rozpłaszcz ją lekko.
- Na każdym placku połóż na środku połowę krówki i zlep ciasto tak, aby krówka znajdowała się w środku ciasta.
- W ten sam sposób przygotuj resztę ciasteczek.
- Kulki ułóż na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
- Piecz w nagrzanym piekarniku ok. 15 minut w temperaturze 180°C.
Smacznego!
Tak przygotowane ciastka z krówkami z pewnością zachwycą nie tylko domowników, ale i gości. Warto je podawać z ciepłymi napojami, a najmłodszym członkom rodziny ze szklanką mleka lup ciepłym kakao. Można je również ładnie ozdobić cukrem pudrem lub ozdobami z lukru. Cukierki krówki jako nadzienie to doskonały pomysł nie tylko do ciasteczek, ale i babeczek oraz muffinek. Być może zostało Ci po zeszłorocznym Bożym Narodzeniu kilka sztuk? Krówki na święta będą doskonałe w roli domowych deserów o każdej porze roku. Takie wypieki podane na ciepło zachwycą zarówno pysznym smakiem, jak i ciągnącym się krówkowym nadzieniem, które wprost rozpływa się w ustach. Natomiast po ostudzeniu cukierek krówka staje się przyjemnie kruchy i nadaje wypiekom swoistej delikatności i aksamitnej konsystencji.
Komentarze (1)