Lata temu, kiedy sklepowe półki nie uginały się jeszcze od nadmiaru świątecznych dekoracji, nasze babki i dziadkowie wykazywali się ogromną kreatywnością, przygotowując ozdoby własnoręcznie. Przyznać im trzeba, że wiele z nich prezentowało się znacznie lepiej niż część współczesnych plastikowych ozdób.
Pozwólcie więc, że zabierzemy Was w podróż w czasie i doprawimy ją szczyptą nowoczesnych rozwiązań. Przed Wami 4 świąteczne dekoracje z krówek.
Zawieszki na choinkę
Pamiętacie jak w dzieciństwie zakradaliście się do pokoju, w którym dumnie prezentowała swoje wdzięki sztuczna lub pachnąca lasem choinka? I kiedy wzrok dorosłych nie mógł Was dosięgnąć, kilkoma szybkimi i wprawnymi ruchami zrywaliście wiszące na gałązkach cukierki? Co sprytniejsi zostawiali papierki i zawijali w nie watę lub zwinięty w kulkę papier. Chęć poczęstowania się łakociem przewyższała obawę przed niezadowoleniem rodziców. To miłe wspomnienia, prawda?
Dlaczego więc teraz pyszne cukierki nie miałyby zawisnąć na Waszych choinkach? Szczególnie pięknie wyglądać będą krówki w bożonarodzeniowych etykietkach. Wystarczy, że igłą przekłujecie papierowy róg Cukrówki, a końce nitki zwiążecie ze sobą. Możecie też zastąpić nitkę zielonym drucikiem florystycznym i odpowiednio go wygiąć. Smaczne zawieszki na drzewko gotowe!
Łańcuch na choinkę
A jeśli dysponujecie większą ilością cukierków, możecie przygotować z nich pyszne łańcuchy. Wystarczy rogi krówek połączyć ze sobą nitką lub drucikiem aż utworzą długi łańcuch. Będzie on jednak dość ciężki, dlatego warto umieścić go bliżej pnia. Delikatne gałązki żywego drzewka nie udźwigną tego słodkiego ciężaru.
Doskonałą alternatywą, która przy okazji ucieszy największych łasuchów jest łańcuch wykonany z papierków po Cukrówkach. Uff! Nie musicie już powstrzymywać się przed ich zjedzeniem. Jak go zrobić? To proste! Wystarczy, że każdy papierek poskładacie w harmonijkę, a następnie środek każdej przewiążecie nitką, by utworzyły plisowane kokardki. Kokardki wystarczy połączyć ze sobą wstążką lub ozdobnym sznurkiem, zachowując przy tym jednakowe odległości.
Słodki wieniec
Marzy Wam się świąteczny wianek inny od wszystkich, które możecie znaleźć w marketach? W takim razie wyjście jest jedno – musicie wykonać go własnoręcznie. Dzięki temu zyskacie pewność, że będzie wyjątkowy, niepowtarzalny.
Oczywiście możecie postawić na klasyczny wieniec z jodły czy sosny i ozdobić go bombkami, plastrami suszonej pomarańczy etc. Możecie też przygotować wianek Cukrówkowy. Jak? Do styropianowego okręgu klejem na gorąco przymocujcie krówki ze świątecznymi nadrukami. Koniecznie tak, by nie wystawał spod nich styropian. W przestrzeniach pomiędzy cukierkami możecie umieścić laski cynamonu, orzechy czy gałązki jemioły. Nie polecamy użycia w tym celu chrobotka, który dość szybko zostawia plamy na papierkach cukierków. Całość warto przewiązać szeroką wstążką, zawiązać z niej kokardę i zawiesić w wybranym miejscu. Efekt końcowy zaskoczy wszystkich Waszych gości – to pewne!
Jak widzicie sposobów na wykorzystanie Cukrówek jest naprawdę sporo. Na naszym słodkim blogu znajdziecie też przepisy na ciasta, desery, likiery i przekąski z krówkami w roli głównej. Koniecznie powinniście ich spróbować.