Realizacja EXPRESS w 3 dni robocze! Zapytaj naszych Pasterzy >>

Preloader
Napisz do nas   |   tel: 15 649 70 88   |   email: biuro@cukrowki.pl   |   Status zamówienia
ciasto krówkowe ciasto z krówką krówka ciasto

Krówka – ciasto z cukierków. Sprawdzony przepis!

Ciasto krówkowe to dosłownie niebo w gębie. Jest miękkie, kremowe, słodkie i koi wszelkie zmartwienia. Poprawia nastrój i rozpieszcza kubki smakowe. Jak zrobić ciasto krówka? Poznaj najlepszy przepis, od którego się uzależnisz. To ciasto z krówek na orzechowym spodzie skradnie serce nawet najbardziej wybrednego smakosza. 

Ciasto z krówek – sposób na wykorzystanie słodkich przysmaków

Z maślanych krówek możesz wyczarować deser, który zniknie z blachy w mgnieniu oka. Te cukierki są idealne do podjadania, jednak ich słodki potencjał warto wykorzystać do przygotowania przepysznych ciast i ciasteczek. Idealnie współgrają z budyniowym kremem, orzechami, wanilią i czekoladą.

Można je łączyć z własnoręcznie wypieczonym biszkoptem bądź kruchym spodem – krówki są idealne na masę do mazurków!

Poznaj sprawdzony (i przepyszny!) przepis na ciasto z krówką na orzechowym spodzie. Proste, całkiem szybkie do wykonania i doskonałe do kawy.

Ciasto krówka – lista składników

Aby wyczarować ciasto krówka, które zaskoczy gości, domowników bądź po prostu będzie doskonałym deserem rozpieszczającym zmysły, potrzebujesz dosłownie kilku składników.

Oczywiście najważniejszym produktem w przepisie są krówki. Szczególnie polecamy maślane, o pełnym smaku, lekko ciągnące. Przejrzyj nasz sklep z krówkami doskonałej jakości – mamy też w ofercie krówki wegańskie na bazie mleczka kokosowego (te również możesz wykorzystać w przepisie).

Składniki na ciasto z krówek:

na orzechowy spód
  • 200 g orzechów włoskich (najlepiej zmielonych)
  • 4 białka jajek
  • 130 g cukru białego (może być cukier puder)
  • łyżeczka cukru wanilinowego (lub z prawdziwą wanilią)
  • łyżeczka mąki ziemniaczanej
  • łyżeczka octu
  • szczypta cynamonu
na krem
  • 450 g krówek
  • 750 ml śmietanki 30% (ewentualnie duże opakowanie mascarpone)
  • łyżeczka masła
  • 2 łyżeczki żelatyny (wegetariański zamiennik – agar agar)
  • kakao

Ciasto krówka – sposób przygotowania

Przygotowanie ciasta krówka zajmie Ci ok. 15-20 minut, pieczenie zaś trwa ok. 30 minut.

Sposób przygotowania:

  1. Białka ubij na sztywną pianę (możesz dodać odrobinę soli, wtedy białka lepiej się ubijają). Miksuj dalej, stopniowo dodając cukier i cukier wanilinowy. Miksuj do momentu, aż cukier całkowicie się rozpuści.
  1. Zmniejsz siłę miksera i następnie dodaj mąkę ziemniaczaną, ocet i cynamon. Ostatnim krokiem jest wymieszanie masy ze zmielonymi orzechami – rób to delikatnie, najlepiej łyżką lub łopatką, by nie stracić na jędrności ubitych białek.
  1. Przygotowaną masę możesz wylać na jedną mniejszą, ale wysoką blachę, aby po upieczeniu przeciąć upieczony spód na pół. Może się on jednak nadmiernie kruszyć, krojony niewprawnymi ruchami. Lepszym rozwiązaniem jest podzielenie równo masy na pół na dwie blachy o tym samym kształcie i tej samej wielkości (np. 20 x 30 cm lub nieco mniejsze).
  1. Ciasto piecz w 170°C na termoobiegu lub 180°C góra-dół przez około 30 minut. Pod koniec pieczenia sprawdzaj patyczkiem. Po upieczeniu pozostaw chwilę w rozchylonym piekarniku, a później przenieś na blat do ostygnięcia.
  1. Gdy ciasto będzie się rumienić w piekarniku, przygotuj masę krówkową. W rondelku rozpuść krówki z 1 szklanką śmietanki (ewentualnie z mascarpone). Później stopniowo dodawaj jej resztę.
  1. W międzyczasie przygotuj żelatynę – rozpuść ją w 3 łyżkach wody w garnuszku, gdy napęcznieje, postaw ją na delikatny gaz, by się podgrzała. Żelatynę przelej do rozpuszczonych krówek ze śmietanką. Dokładnie wymieszaj, by równomiernie rozprowadziła się w słodkiej masie. Odstaw do wystygnięcia.
  1. Gdy krem będzie już w odpowiedniej temperaturze, przełóż nim blaty ciasta. Możesz część krówkowej masy przełożyć do rękawa i na koniec ozdobić rozetkami powierzchnię ciasta. Możesz także posmarować nią ciasto i podsypać kakao. Albo i to, i to – wszystko zależy, ile kremu zostanie Ci po przełożeniu orzechowych blatów. 🙂

Możesz też ozdobić górę ciasta krówkami startymi na tarce (muszą być kruche), kawałkami czekolady, solą morską, owocami – co tylko dusza zapragnie!

Twoje ciasto z krówką gotowe! 

Eksperymentuj i spróbuj naszych krówek smakowych!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Zamknij

Wyjątkowe krówki z nadrukiem

reklamowe oraz ślubne

Zamknij

Zaloguj

Zamknij

Koszyk (0)

Koszyk jest pusty. Brak produktów w koszyku.

Wyjątkowe krówki z nadrukiem

reklamowe oraz ślubne




Proszę czekać, trwa ładowanie

Ładowanie może potrwać do kilkunastu sekund