Realizacja EXPRESS w 3 dni robocze! Zapytaj naszych Pasterzy >>>

Preloader
Napisz do nas   |   tel: 15 649 70 88   |   email: biuro@cukrowki.pl   |   Status zamówienia

Krówki – jak zrobić samemu? PRZEPIS

Przepis na domowe krówki – jak zrobić je samemu? 

Krówki to smak, który znają i kochają wszyscy i to od pokoleń. Bez względu na wiek, płeć, status społeczny, czy preferencje, smak cukierków krówek to nie tylko wspaniałe wspomnienie z czasów dzieciństwa, ale także słodycz, którą lubimy się raczyć na co dzień i od święta. W efekcie, rynek oferuje bogaty wybór krówek, ale jeżeli lubisz spędzać czas na pichceniu dla siebie i najbliższych – koniecznie wypróbuj nasz przepis na domowe krówki. Sprawdź, jak zrobić krówki samemu.

Krówki – poznaj ich historię

Cukierki krówki to słodycz o wyjątkowym charakterze. Są nie tylko po prostu smaczne, ale i wiążą się z wyjątkowymi wspomnieniami oraz historią ich powstania. Tym co warto zapamiętać o historii krówek jest to, że są one tradycyjnymi słodyczami o polskim pochodzeniu. Za ich twórcę uznawany jest Feliks Pomorski, który rozpoczął produkcję tych mlecznych smakołyków w latach dwudziestych XX wieku. Stolicą krówek był wówczas Poznań, w którym Pomorski otworzył swoją fabrykę. Jednak przez wojenne perturbacje, produkcja została przeniesiona do Milanówka, w którym do dziś krówki stanowią najważniejsze ze wszystkich rodzajów słodyczy. Co ciekawe, to właśnie dzięki zachwycającemu smakowi fabryka ta przetrwała nie tylko wojnę, ale i trudny okres PRL-u, kiedy to jeden z urzędników będąc zachwycony ich smakiem pozwolił na to, aby fabryka nie musiała ustalać cen z państwem, co ją uchroniło przed bankructwem. Natomiast, jeżeli zastanawiasz się skąd się wzięła nazwa krówek, to zagadka jest dość prosta do rozwiązania. Otóż na papierkach, w które zawijano pierwsze krówki narysowana była krówka i taka też nazwa przyległa na zawsze do tych pysznych, ponadczasowych cukierków. W efekcie cukierki krówki zyskały popularność nie tylko w naszym kraju, ale i za jego granicami. Najbardziej jednak kojarzą nam się one z domowym smakiem. Dlatego też polecamy, by wypróbować nasz przepis na te wspaniałe słodycze.

Domowe krówki – jak je zrobić samemu?

Smak krówek jest ponadczasowy i znany każdemu z nas. Zapewne także w Twoim domu rodzinnym mama, babcia lub któraś z ciotek robiła własne domowe cukierki krówki, którymi bez trudu była w stanie podbić serca i żołądki wszystkich maluchów i dorosłych. Ile rodzin – tyle przepisów na domowe krówki. Aczkolwiek wszystkie je łączy prosty skład z naturalnych składników takich jak: masło lub margaryna, cukier, śmietanka lub mleko skondensowane. Domowe krówki można przygotować na dwa sposoby w efekcie, czego cukierki będą albo od początku kruche, albo wpierw ciągnące niczym toffi. Krówki ciągutki nazywane też pieszczotliwie mordoklejkami są zazwyczaj ulubieńcami najmłodszych. Natomiast kruche krówki to przysmak, który doceniają wszyscy bez wyjątku. Sekret tkwi tu nie w różnych składnikach, lecz w sposobie przyrządzania krówek domowych. Otóż z masy krówkowej, która będzie krótko gotowana i szybko ucierana powstaną krówki ciągutki o konsystencji ciągnącego się toffi. Takie krówki ciągutki z czasem również zaczną stawać się stopniowo coraz bardziej kruche, co jest wynikiem krystalizacji cukru. Natomiast, gdy chcemy uzyskać kruche krówki domowe, wystarczy że przygotowując je będziemy dłużej trzymać je na kuchence gotując i wolno ucierając. Czas poznać przepis na tradycyjne krówki. Oto jeden z naszych ulubionych.

Przepis na tradycyjne krówki domowe

Składniki:

– 1 puszka słodkiego mleka skondensowanego,

– 1 szklanka cukru,

– 50g masła.

Przygotowanie:

1. Do rondelka wlewamy mleko skondensowane i dodajemy do niego cukier.

2. Nieustannie mieszając gotujemy aż masa uzyska jasny brązowy odcień, a cukier będzie całkowicie roztopiony.

3. Dodajemy masło i nadal precyzyjnie mieszamy, bo masa ma tendencję to przywierania do rondelka.

4. Formę wykładamy papierem do pieczenia i wlewamy do niej masę na cukierki krówki.

5. Studzimy w temperaturze pokojowej, a następnie przekładamy do lodówki.

6. Po kilku godzinach wyjmujemy i gorącym nożem kroimy na kawałki.

7. Rozkoszujemy się słodkim, mlecznym smakiem krówek domowych.

Jeżeli natomiast wolisz zamówić krówki, które będą naturalnie smakować niczym domowe – zapraszamy do nas – Cukrówki.pl.

Zobacz wszystkie krówki weselne – Krówki na urodziny – Krówki ze zdjęciem – Krówki na święta

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Zamknij

Wyjątkowe krówki z nadrukiem

reklamowe oraz ślubne

Zamknij

Zaloguj

Zamknij

Koszyk (0)

Koszyk jest pusty. Brak produktów w koszyku.

Wyjątkowe krówki z nadrukiem

reklamowe oraz ślubne




Proszę czekać, trwa ładowanie

Ładowanie może potrwać do kilkunastu sekund