Realizacja EXPRESS w 5 dni robocze! Zapytaj naszych Pasterzy >>

Preloader
Napisz do nas   |   tel: 15 649 70 88   |   email: biuro@cukrowki.pl   |   Status zamówienia
środek krówki

Co to jest krówka? Historia tradycyjnego polskiego cukierka

Kochają je duzi, kochają też mali. Ich zapach i smak przywodzą na myśl wyłącznie pozytywne skojarzenia. Ale czym właściwie są? Jeśli i Wy zadajecie sobie pytania typu: Co to są krówki? Skąd się wzięły? Czy krówki są polskie? i wreszcie: Kto jest ich twórcą?, to koniecznie przeczytajcie poniższy tekst. Przedstawiamy w nim kilka słodkich faktów na temat tych fenomenalnych, ręcznie wyrabianych słodyczy.

Co to jest krówka? Naszym zdaniem to spora porcja szczęścia zamknięta w małym cukierku

Kto wymyślił krówki, czyli krótka historia powstania

Wiele źródeł wskazuje, że za twórcę tych popularnych cukierków uznaje się polskiego przedsiębiorcę Feliksa Pomorskiego. I choć do powstania krówek przyczynił się jego wujek, to dopiero Feliks zdobytą u niego wiedzę rozwinął na skalę przemysłową. Tym samym mleczny smakołyk zagościł w domach wielu Poznaniaków, którzy chętnie nabywali krówki w fabryce słodyczy Pomorskiego. Przez osiem lat funkcjonowania wytwórni przysmak zyskał sobie rzesze fanów, krówkę Feliksa znali już niemal wszyscy mieszkańcy Poznania.

Krówki to tradycyjne polskie słodycze znane i cenione na całym świecie

W czasie okupacji na skutek przymusowego przesiedlenia fabryka zmieniła swoją lokalizację na podwarszawski Milanówek. Tam pomimo licznych zawirowań (pożar budynku, upaństwowienie) wytwórnia funkcjonuje do dzisiaj. Więcej na ten temat przeczytacie, wpisując w wyszukiwarkę hasło: cukierki krówki historia.

Dlaczego krówka nazywa się krówki?

Z pewnością przynajmniej raz zastanawialiście się skąd wzięła się nazwa tego lubianego smakołyku. Dlaczego krówka nazywa się krówka? Od razu nasuwa się odpowiedź, że to zasługa mleka, które jest jednym z głównych składników tych cukierków – tuż obok cukru i masła. I oczywiście trudno się z tym nie zgodzić. Na pewno duży wpływ na to miał również fakt, że produkowane w fabryce Feliksa Pomorskiego cukierki zawijano w papierki z rysunkiem krowy. Nazwa szybko się przyjęła i przetrwała po dziś dzień.

A skąd nazwa Cukrówki? To oczywiste nawiązanie do tradycji przedstawione jednak w nieco odmienionej wersji. Cukrówki to coś więcej, niż zwykłe krówki. To cukierki, które nie tylko nieziemsko smakują, ale tak też wyglądają. Są zawsze nienagannie ubrane, a dzięki opcji personalizacji mogą dostosować się do każdej sytuacji. To CUdowne KRÓWKI, którym nie sposób się oprzeć.

Czy krówki są polskie?

Tak, choć są i tacy, którzy nie zgadzają się z tym zdaniem, ale o tym za moment. Niektóre krówki wpisane zostały na Listę Produktów Tradycyjnych prowadzoną przez Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi. Zawiera ona produkty, których jakość lub wyjątkowe cechy i właściwości wynikają ze stosowania tradycyjnych metod produkcji. Niektórzy producenci używają sztucznych barwników i aromatów, żeby nadać cukierkom pożądany kolor i wzmocnić ich smak, odbiegając tym samym od dotychczasowej metody produkcji. Można śmiało nazwać takie wyroby „krówkopodobnymi”. Gwarantem tradycyjnego smaku jest sprawdzony skład.

Tradycyjne krówki mogą stać się smaczną pamiątką z Polski

Zdarza się, że krówkom odbiera się miano polskich słodyczy, myląc je z wywodzącymi się ze Stanów Zjednoczonych cukierkami fudge. I choć powstają z podobnych składników, to nie są tym samym wyrobem cukierniczym. Fudge są bardziej kremowe, nie ciągną się i nie są aż tak skrystalizowane jak kruche krówki. My zdecydowanie należymy do fanów polskiego odpowiednika cukierków fudge, a Wy?

Poznaj nas lepiej

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Zamknij

Wyjątkowe krówki z nadrukiem

reklamowe oraz ślubne

Zamknij

Zaloguj

Zamknij

Koszyk (0)

Koszyk jest pusty. Brak produktów w koszyku.

Wyjątkowe krówki z nadrukiem

reklamowe oraz ślubne




Proszę czekać, trwa ładowanie

Ładowanie może potrwać do kilkunastu sekund