Realizacja EXPRESS w 5 dni robocze! Zapytaj naszych Pasterzy >>

Preloader
Napisz do nas   |   tel: 15 649 70 88   |   email: biuro@cukrowki.pl   |   Status zamówienia

Jak odświeżyć twarde krówki? Sprawdzone sposoby

Zastanawiasz się jak wykorzystać stare krówki? Spokojnie – nie musisz ich wyrzucać. Mamy na to kilka sprawdzonych patentów. Dzięki zastosowaniu kilku prostych tipów wyczarujesz w swojej kuchni pyszne desery na bazie tych smacznych cukierków. Nasz sklep z krówkami zawsze służy pomocą.

Jak odświeżyć twarde krówki? Mamy na to swoje sposoby!

Dlaczego krówki stają się twarde?

Tuż po przygotowaniu krówkowej masy cukierki są bardzo miękkie, wymagają kilkudniowego leżakowania, by przetrwać trudy podróży. Jak to więc możliwe, że zaledwie po kilku tygodniach stają się coraz bardziej chrupkie, a po upływie 2-3 miesięcy mogą być już dość twarde?

Jednym z kluczowych składników krówek jest cukier. Z czasem ulega on krystalizacji, zmieniając tym samym konsystencję słodyczy. Nie oznacza to jednak, że takich krówek należy się pozbyć. Po pierwsze – nadal są one zdatne do spożycia, po drugie – nie zmienia to ich smaku. Nie mniej jednak w wyszukiwarkach internetowych stale pojawiają się wyszukiwania frazy TWARDE KRÓWKI CO ZROBIĆ. Dlatego też przygotowaliśmy dla Was kilka podpowiedzi, dzięki którym radość z Cukrówek nie przeminie tak szybko, jak ich miękka, ciągnąca się konsystencja.

Jak odświeżyć twarde krówki i znów cieszyć się ich smakiem?

Zastanawiasz się jak odświeżyć krówki, które dziwnym trafem uchowały się gdzieś w najciemniejszych zakamarkach Twojego domu? Przyznaj sam – to dziwne, że nie rzuciło się na nie stado wygłodniałych łasuchów z Tobą na czele. 🙂 Skoro jednak udało im się przetrwać… pora się nimi zająć, prawda?

Co możesz z nimi zrobić? Możliwości są dwie:

  • przywrócenie im miękkiej konsystencji – tu kluczowe będzie to jak je rozpuścić, by nadal zachwycały smakiem,
  • wykorzystanie twardych krówek bez rozpuszczania – kruche też mogą okazać się świetnym rozwiązaniem, ale o tym później.

Masę powstałą poprzez rozpuszczenie możesz wykorzystać jako:

  • polewę do lodów i kawy,
  • składnik szyszek z ryżu preparowanego,
  • zawartość ciast i tortów.

Jak rozpuścić krówki na polewę czy masę? To proste! Wystarczy pokruszone cukierki włożyć do rondelka (najlepiej takiego z grubym lub podwójnym dnem) i zalać pełnotłustym mlekiem, tak by przykrywało ono krówki mniej więcej do połowy ich wysokości. Następnie na wolnym ogniu podgrzewać, cały czas mieszając aż do uzyskania aksamitnej konsystencji. W razie potrzeby można dodać kilka sztuk krówek lub dolać trochę mleka.

Jak rozpuścić krówki w mikrofali? Dodaj trochę mleka i masła.

A jak rozpuścić krówki w mikrofali? Podobnie jak w rondelku – pokruszone zalewamy mlekiem i wstawiamy do mikrofali. Najlepiej ustawić mniejszą moc i dłuższy czas. Warto dodać też odrobinę masła. Rekomendujemy jednak pierwszą metodę.

Pomysły na wykorzystanie twardych krówek

Wiesz już jak rozpuścić krówki na masę. Ale czy to właściwie konieczne? Co zrobić z twardymi krówkami?

Można je zetrzeć na wiórki – będą doskonałą posypką do kawy, lodów i innych deserów. Pokrojone w kosteczkę warto umieścić w masie tortu lub ciasta, dzięki czemu zyska ona wyjątkowego charakteru. Możesz też w taką twardą krówkę wbić patyczek i w prosty sposób uzyskać krówkowy lizak. Dzieci będą zachwycone!

Niezależnie od tego jak wykorzystasz swoje stadko Cukrówek jedno jest pewne – Twoje kubki smakowe będą Ci wdzięczne!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Zamknij

Wyjątkowe krówki z nadrukiem

reklamowe oraz ślubne

Zamknij

Zaloguj

Zamknij

Koszyk (0)

Koszyk jest pusty. Brak produktów w koszyku.

Wyjątkowe krówki z nadrukiem

reklamowe oraz ślubne




Proszę czekać, trwa ładowanie

Ładowanie może potrwać do kilkunastu sekund