Trudno wyobrazić sobie bez nich Tłusty Czwartek. Z ucieraną z cukrem różą, z marmoladą truskawkową i nadzieniem adwokatowym – wszystkie zasługują na uznanie smakoszy. Równie pyszne (a może jeszcze pyszniejsze) są też pączki z krówkami. Jeśli jeszcze ich nie znacie, pora to zmienić.
A najlepsze jest to, że możecie przygotować je własnoręcznie w swoich domach. ♡♡♡ Zatem do dzieła!
Składniki:
CIASTO NA PĄCZKI
- 740 gramów mąki
- 200 gramów cukru pudru
- 150 gramów masła
- 5 żółtek
- 2 całe jajka
- 80 gramów świeżych drożdży
- 500 mililitrów mleka
- opakowanie cukru waniliowego
- szczypta soli
NADZIENIE DO PĄCZKÓW
- 500 gramów Cukrówek,
- 50 gramów masła,
- 125 mililitrów mleka
- opcjonalnie 150 gramów orzechów (np. włoskich, laskowych, ziemnych)



Wykonanie:
PĄCZKI – Do 400 mililitrów wrzącego mleka dodajemy 3-4 łyżki mąki i dokładnie mieszamy tak, by nie powstały grudki. Po przestygnięciu dodajemy do mąki z mlekiem drożdże rozrobione w reszcie ciepłego mleka. Ponownie mieszamy i zostawiamy w ciepłym miejscu na kwadrans. W tym czasie ubijamy na parze wszystkie żółtka z cukrem pudrem. Powstały w ten sposób kogel-mogel dodajemy do wyrośniętego rozczynu, a następnie łączymy z pozostałą mąką i cukrem waniliowym. Pod koniec dodajemy roztopione masło, pianę ubitą z dwóch białek i szczyptę soli. Wyrabiamy ciasto aż do chwili, kiedy nie będzie kleiło się do rąk. Przykrywamy czystą ściereczką i odstawiamy na około 1,5-2 godziny. Ciasto podwoi swoją objętość.
Po upływie tego czasu formujemy z niego pączki i ponownie pozostawiamy do wyrośnięcia na kolejne 40 minut. Pączki smażymy na głębokim, mocno rozgrzanym oleju. Przekładamy na ręczniki papierowe, które wchłoną zbędny tłuszcz.
NADZIENIE – Pokrojone na mniejsze kawałki krówki przekładamy do garnka. Zalewamy je mlekiem i dodajemy masło. Podgrzewamy składniki w kąpieli wodnej. Mieszamy aż dobrze się ze sobą połączą. Powstałą w ten sposób masę odkładamy do przestygnięcia.
NAJLEPSZE NA KONIEC – Teraz możecie zdecydować, gdzie znajdzie się przygotowana przez Was masa krówkowa – wewnątrz pączków, czy na nich. Jeśli wybierzecie tę pierwszą opcję, skorzystajcie z rękawa cukierniczego, szprycy cukierniczej lub strzykawki. Jeśli natomiast wolicie udekorować swoje pączki z zewnątrz, wymieszajcie masę z pokrojonymi drobno orzechami i taką mieszanką posmarujcie ich wierzchnią stronę. Będą wyglądać obłędnie, a smakować jeszcze lepiej. Et voilà! Pączki z krówkami gotowe!
Pysznego Tłustego Czwartku (i nie tylko) życzą Cukrówki!
A TUTAJ znajdziecie przepis na obłędnie smaczne ciastka z krówkami.