Realizacja EXPRESS w 3 dni robocze! Zapytaj naszych Pasterzy >>>

Preloader
Napisz do nas   |   tel: 15 649 70 88   |   email: biuro@cukrowki.pl   |   Status zamówienia
pączki

Daj się zauroczyć smakowym Cukrówkom!

Pączki z krówkami – przepis

Trudno wyobrazić sobie bez nich Tłusty Czwartek. Z ucieraną z cukrem różą, z marmoladą truskawkową i nadzieniem adwokatowym – wszystkie zasługują na uznanie smakoszy. Równie pyszne (a może jeszcze pyszniejsze) są też pączki z krówkami. Jeśli jeszcze ich nie znacie, pora to zmienić. 

A najlepsze jest to, że możecie przygotować je własnoręcznie w swoich domach. ♡♡♡ Zatem do dzieła!

Pączki z krówkami to doskonały pomysł na przekąskę nie tylko w Tłusty Czwartek

Składniki:

CIASTO NA PĄCZKI

  • 740 gramów mąki
  • 200 gramów cukru pudru 
  • 150 gramów masła
  • 5 żółtek
  • 2 całe jajka
  • 80 gramów świeżych drożdży
  • 500 mililitrów mleka
  • opakowanie cukru waniliowego
  • szczypta soli

NADZIENIE DO PĄCZKÓW

  • 500 gramów Cukrówek,
  • 50 gramów masła,
  • 125 mililitrów mleka
  • opcjonalnie 150 gramów orzechów (np. włoskich, laskowych, ziemnych)

Wykonanie: 

PĄCZKI – Do 400 mililitrów wrzącego mleka dodajemy 3-4 łyżki mąki i dokładnie mieszamy tak, by nie powstały grudki. Po przestygnięciu dodajemy do mąki z mlekiem drożdże rozrobione w reszcie ciepłego mleka. Ponownie mieszamy i zostawiamy w ciepłym miejscu na kwadrans. W tym czasie ubijamy na parze wszystkie żółtka z cukrem pudrem. Powstały w ten sposób kogel-mogel dodajemy do wyrośniętego rozczynu, a następnie łączymy z pozostałą mąką i cukrem waniliowym. Pod koniec dodajemy roztopione masło, pianę ubitą z dwóch białek i szczyptę soli. Wyrabiamy ciasto aż do chwili, kiedy nie będzie kleiło się do rąk. Przykrywamy czystą ściereczką i odstawiamy na około 1,5-2 godziny. Ciasto podwoi swoją objętość.

Po upływie tego czasu formujemy z niego pączki i ponownie pozostawiamy do wyrośnięcia na kolejne 40 minut. Pączki smażymy na głębokim, mocno rozgrzanym oleju. Przekładamy na ręczniki papierowe, które wchłoną zbędny tłuszcz.

Gotowe pączki można nadziać masą krówkową lub polać je grubą warstwą roztopionych krówek.

NADZIENIE – Pokrojone na mniejsze kawałki krówki przekładamy do garnka. Zalewamy je mlekiem i dodajemy masło. Podgrzewamy składniki w kąpieli wodnej. Mieszamy aż dobrze się ze sobą połączą. Powstałą w ten sposób masę odkładamy do przestygnięcia. 

NAJLEPSZE NA KONIEC – Teraz możecie zdecydować, gdzie znajdzie się przygotowana przez Was masa krówkowa – wewnątrz pączków, czy na nich. Jeśli wybierzecie tę pierwszą opcję, skorzystajcie z rękawa cukierniczego, szprycy cukierniczej lub strzykawki. Jeśli natomiast wolicie udekorować swoje pączki z zewnątrz, wymieszajcie masę z pokrojonymi drobno orzechami i taką mieszanką posmarujcie ich wierzchnią stronę. Będą wyglądać obłędnie, a smakować jeszcze lepiej. Et voilà! Pączki z krówkami gotowe!

Pysznego Tłustego Czwartku (i nie tylko) życzą Cukrówki! 

A TUTAJ znajdziecie przepis na obłędnie smaczne ciastka z krówkami.

Ciastka z krówkami polecają się jako słodki dodatek do kawy i herbaty

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Zamknij

Wyjątkowe krówki z nadrukiem

reklamowe oraz ślubne

Zamknij

Zaloguj

Zamknij

Koszyk (0)

Koszyk jest pusty. Brak produktów w koszyku.

Wyjątkowe krówki z nadrukiem

reklamowe oraz ślubne




Proszę czekać, trwa ładowanie

Ładowanie może potrwać do kilkunastu sekund