Słodkości, jakimi są krówki, bez wątpienia potrafią zawrócić w głowie i skraść serce. Martwisz się o zbędne kalorie i swoje zdrowie? Czy możesz bez obaw pałaszować mleczne cukierki? Sprawdź, czy krówki są zdrowe i jak wypadają na tle innych słodyczy.
Czy krówki to zdrowe słodycze?
Czy krówki są zdrowe? Nie będziemy owijać w bawełnę – słodycze nie są koniecznie zdrowe. Jednak zdrowo jest je jadać od czasu do czasu, by spowodować wyrzut serotoniny i endorfin – hormonów szczęścia.
Krówka będzie idealnym przysmakiem, który poprawi humor w mgnieniu oka. Jej kremowy smak rozpieści podniebienie i trafi wprost do serca. A przecież dobry nastrój jest kluczowy dla zdrowia organizmu, prawda? 😉
Kaloryczność i wartości odżywcze zawarte w krówkach
Co ciekawe, krówka wyróżnia się na tle innych słodyczy. Choć to słodkość bogata w cukier, jest też skarbnicą błonnika i minerałów. Zawiera między innymi:
- żelazo,
- magnez,
- wapń
- i potas.
W tradycyjnych krówkach o wadze 100 g znajduje się około:
- 76,7 g węglowodanów,
- 10,41 g tłuszczy,
- 9,81 g wody,
- 2,39 g białka,
- 1,7 g błonnika.
A czy krówki są kaloryczne? Czy krówki tuczą? Przyjmijmy, że jeden cukierek waży od 7 do 12 gramów (nie wszystkie krówki ważą tyle samo). Sporą jego część obejmuje cukier.
W rzeczywistości krówka nie jest tak kaloryczna, jak się wydaje – ma przeciętnie 41 kalorii. To mniej niż chociażby popcorn, czekolada czy chipsy o podobnej wadze.
Wiemy, jak trudno jest im się oprzeć na diecie. Jeśli jednak chcemy od czasu do czasu sięgnąć po słodycze, krówka wydaje się najlepszym wyborem. Przy mniej rygorystycznej diecie nie musimy całkowicie rezygnować ze słodkości. Nie powinny jednak przekraczać około 10% całego dziennego jadłospisu.
Krówkami możesz dopełnić swoje ulubione potrawy. Można na przykład skruszyć ich niewielką ilość i dodać do owsianki, jogurtu czy domowych ciasteczek. Urozmaicą swoim smakiem wiele dań, nie zwiększając zanadto ich kaloryczności, o ile dodamy je z głową.
Czy krówki są zdrowsze od innych słodyczy?
Trudno jednoznacznie stwierdzić, czy krówki są zdrowsze od innych słodyczy. Są mniej kaloryczne od wielu znanych nam przekąsek – już wiesz, że zawierają mniej kalorii niż powszechnie lubiana czekolada.
Receptury krówek można modyfikować, pozostawiać wciąż te same przepyszny smak, miękkość i jednoczesną kruchość. W naszej ofercie znajdziesz między innymi krówki wegańskie, które wykonano ze składników pochodzenia roślinnego. Nie zawierają laktozy – krowie mleko zastąpiliśmy mleczkiem kokosowym.
Do wyboru masz dwie wersje wegańskich krówek – z cukrem białym lub z cukrem trzcinowym. Takie cukierki są nieco mniej kaloryczne niż ich mleczne odpowiedniki. Średnio 100 gramów wegańskich krówek zawiera 383 kalorie (jedna krówka to około 38 kalorii).
Krówki niepodważalnie zachwycają fenomenalnym smakiem – bez wyjątku, także te wegańskie. Czy są zdrowe? Nie oszukujmy się, jak większość słodyczy – niekoniecznie. Choć chcielibyśmy wierzyć, że przyczyniają się do poprawy zdrowia.
Jedno jest pewne – swoim smakiem i konsystencją błyskawicznie poprawiają humor.