Co można zrobić z cukierków krówek? Naprawdę wiele! I choć trudno oprzeć się pysznym krówkom, bo przecież zjadamy je niezwłocznie po kupieniu, to niekiedy gdzieś podstępnie się schowają w czeluściach szafki i stwardnieją. W dalszym ciągu możemy je spałaszować, ale w nieco innej formie. Sprawdź, jak można wykorzystać krówki, i to nietypowo.
Co można zrobić z krówek — ciasta i ciasteczka
Z krówek można przede wszystkim przygotować słodką przekąskę bez pieczenia, którymi zajadamy się od pokoleń. Mowa o… szyszkach. Kultowe słodycze z PRL-u przeżywają drugą młodość.
Przepis na nie jest wyjątkowo prosty: wystarczy rozpuścić krówki z masłem, by powstała gładka i jednolita masa, i połączyć je z ryżem preparowanym. Później już tylko pozostaje uformowanie czegoś na kształt szyszki i… delektowanie się smakiem!
Krówki mogą stanowić tajny składnik wielu ciastek i ciasteczek. Mogą być elementem dekoracyjnym babeczek i innych deserów – te kruche cukierki bez problemu zetrzesz na tarce. Mogą także wypełniać wnętrze pączków i innych ciastek – rozpływający się w ustach kajmak dopełni smak każdej wyjątkowej słodkiej przekąski.
Co można zrobić z krówki? Naprawdę wiele:
- babeczki;
- wspomniane szyszki;
- polewę do ciast i deserów;
- kremowe desery;
- likier krówkowy;
- lody lub dodatki do gotowych lodów;
- ciasteczka nadziewane lub typu pieguski;
- ciasteczka owsiane;
- różnorodne ciasta – krówki jako polewa, np. jako kajmak do mazurka, lub składnik kremu.
Inspiracji jest masa.
PS Czekamy na Twój ulubiony przepis na ciasto z cukierkami krówkami, a tymczasem zachęcamy Cię do skorzystania z naszych dwóch receptur: przepisy na ciastka z krówkami.
Likier i nalewka z krówek
Domowy likier krówkowy doskonale nadaje się jako prezent lub po prostu smaczny trunek do degustacji w miłym towarzystwie. Możesz go podawać na najróżniejsze sposoby, np. w kawie, koktajlach, deserach lub samodzielnie z lodem.
To słodka i aromatyczna uczta dla podniebienia, która z pewnością zadowoli miłośników krówek. Może mieć wiele smaków tak jak wiele smaków mają nasze cukrówki. Wśród naszych pysznych stadek odkryjesz między innymi:
- kakaowe;
- kawowe;
- śmietankowe;
- waniliowe;
- piernikowe – taki likier krówkowy będzie idealny na święta;
- smaku szarlotki;
- śliwkowe;
- malibu.
Jeśli więc do przygotowania nalewki krówkowej wybierzesz krówki smakowe, zyska niepowtarzalną jakość i aromat.
Sprawdź naszą recepturę: przepis na likier z krówek.
Lody z krówek i polewy do lodów
Jeśli nadal zastanawiasz się, co można zrobić z twardych krówek, skorzystaj z naszej propozycji na lody z krówek bądź polewę do lodów. W obu przypadkach wystarczy przemienić te kremowe przekąski na płynną masę.
Jak rozpuścić cukierki krówki? Obierz je z papierków i wrzuć do rondelka. Możesz przedtem je pokruszyć, szybciej wtedy się rozpuszczą. Podgrzewaj je na małym ogniu i co jakiś czas mieszaj, by nie przywarły do dna i nie przypaliły się.
Później możesz dodać do nich słodką śmietankę, odrobinę masła i zamrozić – powstaną w ten sposób proste lody krówkowe – albo połączyć z masłem, tworząc gęstą polewę (nada się do polania mazurka).