Są tacy, którzy zaczynają od niej dzień i piją ją na czczo. Są tacy, którzy popijają ją jedynie dla towarzystwa. Są i tacy, dla których ma ona sens tylko, kiedy stanowi uzupełnienie deseru. Niezależnie od tego, do której grupy osób siebie zaliczasz, zostań, by poznać nasze sprawdzone pomysły na kawę z krówkami.
Kawa z krówkami – prościej się nie da
Możesz od lat pić białą lub czarną, z cukrem lub bez i myśleć, że nic Cię już w Twojej ulubionej kawie nie jest w stanie zaskoczyć. A jednak! Wystarczy jedna mała zmiana, która sprawi, że zakochasz się w niej na nowo.
Kiedy znów będziesz ją zaparzać, wrzuć do niej Cukrówkę. Jeśli zazwyczaj słodzisz kawę, tym razem nie dodawaj cukru. Zamiast tego wrzuć jeszcze jedną krówkę. Dodaj cukierki, kiedy kawa będzie jeszcze gorąca lub bardzo ciepła i dokładnie zamieszaj. Różnica będzie subtelna, ale wyczuwalna. Twój napój zyska karmelowy posmak.
Masa krówkowa do kawy
Chcesz czegoś więcej? Świetnie się składa!
W takim razie przygotuj:
- ok. 100-150 ml kawy – rozpuszczalnej lub z ekspresu,
- 100 ml zimnego mleka 3,2%,
- 50 ml mleka o dowolnej zawartości tłuszczu,
- 4-5 Cukrówek
A następnie przyrządź pyszną kawę z krówkami według przepisu:
Pokrusz lub pokrój cukierki na mniejsze kawałki. 50 ml mleka podgrzej. Gorącym mlekiem zalej krówki i dokładnie wymieszaj, by składniki utworzyły gładką masę. Przelej ją na dno wysokiej szklanki. Delikatnie za pomocą łyżeczki wlej napar kawowy po ściankach szklanki. Pozostałe, zimne mleko ubij na pianę i wyłóż ją na wierzch napoju. Całość możesz udekorować startą krówką. I gotowe!
Coś słodkiego do kawy
Jeśli należysz do grona tych amatorów kawy, którzy nie wypiją jej bez słodkiego towarzystwa deseru, to koniecznie sprawdź nasze przepisy na:
Przygotowanie z mlecznych ciągutek deserów lub dodanie ich do kawy to świetny sposób na wykorzystanie nieco starszych i odrobinę twardszych cukierków. No chyba, że właśnie takie lubisz najbardziej. Wtedy rekomendujemy zjedzenie ich bez konieczności dodatkowej obróbki.